Søvn

svnSøvn er noe jeg egentlig burte bruke natta oftere til, men blir liksom ikke trøtt på kvelden. Kanskje jeg kan få mer lyst til å sove av å lese og skrive litt om søvnen? Her er mer eller minde fun facts om søvn:

Det er usikkert hva som skjer under søvnen som gjør den til en livsnødvendighet, men alle dyr som er blitt forsket på, dør når de holdes fra å sove. Rotter, for eksempel, lever ikke lenger enn ca. 14 dager uten søvn. Rekorden for mennesker og holde seg våken er 18 dager, 21 timer og 40 minutter. Denne personen opplevde hallusinasjoner, paranoia, tåkete syn, slurvete tale og problemer med minne og konsentrasjon. Det er blitt antatt at hjernen under søvn kvitter seg med skadelige rester av stoffskiftet, at skadet/svekkede hjerneceller blir reparert og at dagens minner blir bearbeidet og enten lagret i hukommelsen eller «forkastet».

Hvis man har vært våken i over 17 timer i strekk kan føre til lik oppførsel som når du har 0,05% alkohol i blodet.

Et barn forårsaker ca 400-750 timer tapt søvn for foreldrene dets første leveår!

Søvnen opptrer i to hovedstadier, NREM og REM, som inntreffer med regelmessige intervaller. REM står for rapid eye movement, og NREM betyder ikke-REM. Man drømmer som oftest i REM-stadiet, men forskning viser at man også kan drømme i NREM-stadiene.

Flere studier viser at kvinner trenger i gjennomsnitt en time mer søvn enn menn.

Frarøvelse av søvn brukes som en torturmetode.

Forskere har funnet ut at folk som sover i gjennomsnitt 7,7 timer om natten generelt er slankere enn de som sover mindre. Det skyldes at mengden av stresshormonet kortisol, som styrer apetitten vår, reduseres når vi sover .

Rundt en tredel av den norske befolkningen klager over dårlig søvn i perioder, mens rundt 10% har alvorlige og langvarige søvnproblemer.

Søvnen nedjusterer kroppens energinivå, ved å redusere kroppstemperaturen. Når den er lav, har ikke kroppen bruk for så mye energi for å holde seg i gang, og behøver derfor heller ikke påfyll av energi.

Når vi ikke sover nok, blir kroppen dårligere til å danne f.eks. proteinet Interleukin-6, som bekjemper infeksjoner i kroppen og også kan være avgjørende i forbindelse med kreft.

Såh på tide å legge seg?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

IdaIsbjørn

IdaIsbjørn

21, Tromsø

Er studentinne og har en mann som heter Preben. Jeg er i starten av 20åra og jobber med å velge mine videre veier i livet <3

Kategorier

Arkiv

hits